- ali
- Blog, Güncel Hukuk
- 11 Haziran 2023
Araç Değer Kaybı Nedir ?
Değer kaybı aracınızın geçirmiş olduğu kaza sonrası ikinci el piyasa fiyatının düşmesidir. Kaza geçiren aracınız çok iyi şekilde tamir edilse dahi değerinde bir azalma olacaktır. Örneğin aracınızda motor kaputu, bagaj kapağı gibi parçalar orijinali ile yetkili servis tarafından değiştirilse dahi araç değer kaybına uğramaktadır.
Her kazadan sonra aracınızın değer kaybına uğramasının temel nedeni kazanın Tramer Kayıtları’na işlemesidir. Aracınızı satmak istediğinizde bu kaydı gören alıcılar kazaya karışmış bir aracı tercih etmeyecek, tercih etseler bile daha ucuza almak isteyeceklerdir. Ayrıca aracın parçasının değişmesi ve hatta en ufak bir boyama işlemi yapılması dahi aracın değerine olumsuz etki yapmaktadır.
Araç Değer Kaybı Şartları
1- Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçmemiş olmalı, 2- Kaza tamamen sizin kusurunuzla gerçekleşmemeli (% 100 kusurlu olmamalısınız), 3- Aracınızın yaşı 36’dan fazla olmamalı, 4- Aracınızın kilometresi 160.000’den fazla olmamalı, 5- Aracınız hurdaya çıkarılmış olmamalı.
Araç Değer Kaybı Hesaplama
Araç değer kaybının hesaplanmasında en çok dikkat edilen faktörler; aracın hasar geçmişi, markası ve modeli, trafiğe çıkış tarihi, yapmış olduğu kilometre ve üretim yılıdır. Bu kriterlere göre araç ne kadar değerliyse trafik kazası sonucunda uğrayacağı araç değer kaybı o kadar büyük olacaktır.
Örneğin trafik kazasından önce aracınızın piyasa değeri 200.000 TL fakat kaza sonrası bu değer 190.000 TL oluyorsa aradaki 10.000 TL sizin kayıp miktarınızdır. Kazada kusurunuz yok ise 10.000 TL’yi, kusurunuz % 25 ise 7.500 TL’yi, kusurunuz % 50 ise 5.000 TL’yi, kusurunuz %75 ise 2.500 TL tutarındaki araç değer kaybınızı talep edebilirsiniz. Eğer kusurun tamamı size aitse herhangi bir talepte bulunamazsınız.
Araç Değer Kaybı Durumunda İlk Olarak Ne Yapılmalıdır?
1- Kaza yaptığınız araç sürücüsü ile birlikte kaza tespit tutanağı tutun. Karşı taraf kaza tespit tutanağı tutmak istemezse polis çağırarak kazayı tutanak altına alın. 2- Aracınızı tamir ettirerek ödediğiniz bedelin faturasını alın. 3- Eksper raporu alarak aracınızda oluşan değer kaybını tespit ettirin. 4- Kaza tespit tutanağı, ekspertiz raporu, servis faturası, kaza anına ilişkin fotoğraflar ve ruhsat fotokopisi ile birlikte kendiniz veya vekiliniz aracılığıyla başvuruda bulunun.
Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç değer kaybını kusuruyla kazaya neden olan araç sürücüsü veya onun aracının trafik sigortasını yapan şirketten talep edebilirsiniz. Aksi takdirde hukuki yollara başvurma hakkınız mevcuttur. Değer kaybınızı alabilmek için sigorta tahkim komisyonuna başvurabileceğiniz gibi icra takibi yapmanız veya Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde dava açmanız da mümkündür.
Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta hukuku alanında uzman olan hakemler aracılığıyla uyuşmazlıkları karara bağlayan bir merciidir. Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından verilen kararlar mahkeme kararı niteliğindedir. Sigorta tahkim komisyonunun 5.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklara ilişkin kararları kesin niteliktedir. Bu miktarı geçen tutarlarda ise İtiraz Hakem Heyeti’ne başvurulabilmektedir. Sigorta Tahkim Heyeti’ne başvurmaksızın doğrudan icra takibi yapılması veya Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açılması da mümkündür.
Değer Kaybı Davasında Zamanaşımı
Araç değer kaybı davası, kazaya sebep olan tarafın kim olduğunun tespit edilmesinin ardından iki yıllık süre içerisinde açılabilir. Kazanın oluş şekline bağlı olarak ceza kanunlarında daha uzun zamanaşımı süresi öngörülmüşse bu süreler dikkate alınır.
Araç değer kaybı durumunda sigorta şirketleri profesyonel ekipleriyle birlikte mümkün olduğunca işi yokuşa sürecek, kafa karıştırıcı ifadelerle hakkınızı kullanmanızı engellemeye çalışacaktır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için araç değer kaybı konusunda tarafımca siz değerli müvekkillerime profesyonel hukuki yardım sunulacaktır.
Araç amortismanı, diğer adıyla “araç değer kaybı” özellikle trafik kazası geçirmiş araç sahipleri için önemli bir endişe kaynağıdır. Bu terim, kaza sonrası onarım, parça değişimi ve diğer işlemler nedeniyle aracın piyasa değerinde meydana gelen azalmayı ifade eder.
Araç amortismanının talep edilebileceği özel koşullar vardır. Kazada kusurlu olanın trafik sigortası olması gerekir. Araç hurda olmamalı veya cayma belgesine sahip olmamalıdır. İddianın kaza tarihinden itibaren iki yıl içinde yapılması, kazanın resmi tutanaklara geçmesi ve ilgili makamlarca bilinmesi gerekir. Ayrıca aracın yaşının 36’yı geçmemesi ve onarım gören parçalarının daha önce onarım görmemiş olması gerekir. Araç tamir edilemez veya parçalanmış olmamalıdır.
Amortisman tutarı, araçta meydana gelen hasara göre hesaplanır. Örneğin 100.000 TL’lik bir araç 1.500 TL’lik hasara uğrarsa, fiili amortisman daha yüksek olsa bile amortisman bu tutarı aşamaz. Hasar 12.001 TL ile 20.000 TL arasında değişirse amortisman 12.825 TL olacaktır. 4.001 TL ile 12.000 TL arasındaki hasarlarda amortisman 8.550 TL, 2.001 TL ile 4.000 TL arasındaki hasarlarda ise 4.275 TL amortisman olacaktır.
Amortisman davası açılması halinde, kazada tam kusurlu olmayan taraf, zarar gören malının değer düşüklüğünün yanı sıra ikame araç veya kazanç kaybı gibi dolaylı zararlarını da talep edebilir. Ancak, özellikle belirtilmediği sürece dolaylı giderlerin sigorta şirketleri tarafından karşılanmadığına dikkat etmek önemlidir.
Araç değer düşüklüğü davası açılabilmesi için aracın hasarlı parçalarının daha önce hasar görmemiş, onarım veya yenileme görmemiş olması ve araçta kazadan önce hasar kaydı bulunmaması gerekir. Türk Ticaret Kanunu’na göre trafik kazasının yıpranmaya neden olması durumunda, kusurlunun trafik sigortası hem zararı hem de yıpranma olarak kabul edilen doğrudan zararı tazmin etmekle yükümlüdür.
Sigorta Tahkim Komisyonu, araç amortisman tazminatı talebinde bulunmanın bir başka yöntemidir. Sigortalı ile ilgili sigorta sözleşmesinin lehdarları arasındaki ihtilafları hızlı ve kolay bir şekilde çözmek için kurulmuştur. İhtilaf halinde kazada kusurlu olmayan taraf, değer kaybına neden olan tarafa karşı dava açabilir veya yıpranmanın tazmini için Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilir.
#araç #degerkaybı #sigorta #tahkim #sigortasirketi #avukat #tramer #deger
Avukat Ali Mert Gençoğlu